Puntíkaté nanuky

V obchodech sice najdete spoustu druhů zmrzlin a nanuků, ale díky vysokému obsahu cukrů nebo umělých sladidel či jiných doplňků to zcela jistě není to pravé zdravé osvěžení. Řešení je jednoduché – vyrobte si svoje vlastní nanuky! Jejich příprava je velmi snadná, vyhrát si můžete s chuťovými i barevnými kombinacemi. Děti vám jistě rády pomohou! Doba přípravy je cca 10-20 minut.

 

SUROVINY

  • řecký jogurt
  • tvaroh
  • med
  • borůvky, rybíz, maliny (a jiné ovoce), případně lentilky

+ formičky

 

POSTUP

Domácí nanuky se dají vyrobit snadno a rychle, základní postup je samozřejmě možné obměňovat a vylepšovat. Můžete použít ovocný či bílý jogurt, ovoce přidat nakrájené nebo ho rozmixovat, nanuky dosladit medem nebo naopak přidat kapku citrónu.

V obchodech se dají sehnat různé formičky. Nejsou drahé, mají mnoho tvarů a ve většině případů mají i zátku s tyčinkou. Formičky pak jen naplníte, přiklopíte a dáte do mrazáku asi na pět hodin.

Zmražené nanuky z formy vyndáte velmi snadno, stačí je zahřát v utěrce nebo opláchnout v teplé vodě. Z formy pak jdou lehce vytáhnout.

 

NÁŠ TIP

Na výrobu nanuků můžete použít i džus nebo pyré. Vyzkoušejte černý rybíz nebo jablíčko. Vícebarevné nanuky vyrobíte postupným přidáváním různých vrstev. Ideální je nejdříve džusem začít a poté přidat jogurt nebo tvaroh. Každá vrstva musí ale nejdříve ztuhnout, proto mražení zabere víc času. Ve výsledku tak ale vznikne napůl vodový a napůl jogurtový či tvarohový nanuk.